יום ראשון, 27 במאי 2012

רבי עקיבא היה נותן בהם סימנים

שביל האפלצ'ים (Appalachian Trail) הוא שביל הליכה שאורכו 3,515 ק"מ. הוא משתרע בין Springer Mountain שבמדינת ג'ורג'יה לבין Mount Katahdin שבמדינת מיין. הר קטדין נמצא לא הרחק (שלוש שעות נסיעה ועוד מספר שעות הליכה) מהמקום בו נגור במיין, כך שהסיכוי שבאחד הימים נעפיל אל הפסגה גבוה למדי. בשנת 1948 הושלמה ההליכה הראשונה לאורכו של כל השביל - אדם בשם Earl Shaffer הלך לאורכו של כל השביל מדרום לצפון. כמה שנים לאחר מכן הוא השלים הליכה נוספת לאורכו של כל השביל - הפעם מצפון לדרום. בשנת 1988, בהיותו בן שמונים, הוא השלים הליכה נוספות לאורכו של כל השביל.



שביל האפלצ'ים מסומן בצורה צנועה ביותר - מלבן צבע לבן בגודל 5 * 15 ס"מ. הטכנולוגיה בה משתמשים לצורך הסימון פשוטה למדי - טובלים מברשת ברוחב 2 אינץ' בפח צבע לבן, מעבירים על העץ המסומן, וממשיכים הלאה. הדיוק (שמימלא איננו נחוץ במקרה זה) נדחק לטובת הפשטות והמהירות.

אחד מכלי הסימון החשובים ביותר בנגרות הוא מד הסימון (Marking Gauge). המכשיר משמש לסימון קווים ישרים במקביל לדופן. מד הסימון מורכב משלושה חלקים (ולא, הוא לא הומצא בצה"ל): מוט, ראש ואמצעי סימון. את הראש מניעים על גבי המוט עד שמקבלים את המרחק הרצוי בינו לבין אמצעי הסימון. אז מקבעים אותו אל המוט באמצעות הבורג. כעת נותר להצמיד את הראש אל הדופן של חתיכת העץ אותה רוצים לסמן, ולסמן באמצעות אמצעי הסימון.

בתמונה שלמעלה ניתן לראות את שתי הואריציות העיקריות. למעלה - מד הסימון הקלאסי (של סטנלי, במקרה זה) בנוי עץ, המוט מרובע, ואמצעי הסימון הוא מסמר. למטה - מד הסימון המעוגל (של וריטס, במקרה זה) בנוי מתכת, המוט עגול, ואמצעי הסימון הוא עגול מתכת. למרות שמד הסימון המעוגל נחשב למודרני הרי שקיימות גרסאות מוקדמות למדי שיוצרו ע"י סטנלי.

לכל אחת מן הואריציות יש יתרונות וחסרונות. מד הסימון הקלאסי הוא פשוט, קל לבנייה עצמית (יש עשרות תוכניות ברשת), ונוח מאוד לסמן איתו את נקודת ההתחלה של הסימון. מדי הסימון האלה נוטים לאבד את הדיוק ברבות השנים (שחיקת הבורג, התעקמות אמצעי הסימון), ולעיתים קרובות סימון הקווים באמצעותם איננו נוח. מד הסימון המעוגל מדויק מאוד, הוא שומר על רמת הדיוק לאורך שנים, וקל מאוד לסמן איתו את הקווים. מדי הסימון האלה נוטים להיות יקרים יותר, לא מעשי לבנות אותם לבד, וקשה מאוד לסמן באמצעותם את נקודת ההתחלה של הסימון.

בן דוד של מד הסימון הוא מד הסימון הכפול המשמש לסימון סין וגרז. הרעיון הוא לסמן את שני הצדדים של הסין / גרז בעת ובעונה אחת במקביל לדופן. גם כאן יש שתי גישות. הראשונה היא להעביר שני מוטות עם אמצעי סימון דרך הראש (למעלה). השניה היא להרכיב את שני אמצעי הסימון על מוט הסימון (למטה). היתרון המרכזי שבסימון כפול הוא שגודל הסין / גרז נשמר קבוע גם אם גודלן של חתיכות העץ (אותן מסמנים) שונה.



ונסיים בשירם של הדודאים (שנכתב על ידי יוסי גמזו ללחן אירי מסורתי) - סימן שאתה צעיר.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה